logo-goeie-zaak

rijst

Sinds al weer een heel lange tijd verkopen we in onze winkel ook rijst. Een product dat in Nederland populair is geworden Verreweg de meeste rijst die in de vochtige tropen wordt verbouwd is voor eigen gebruik, maar vooral Thailand en in wat mindere mate China, exporteren ook veel. Hoewel er wordt onderzocht op welke manier er met minder bestrijdingsmiddelen gewerkt kan worden, wordt rijst toch behoorlijk intensief bespoten. Er is niet zomaar een garantie te krijgen dat de rijst die je koopt, vrij is van chemische stoffen.

Rijst die wij in de winkel verkopen, is biologische rijst, afkomstig van coöperaties. Ze groeit dus zoals rijst dat door de eeuwen heen deed. En dat proef je er ook aan af. Op de schappen van onze winkel neemt rijst doorgaans een heel bescheiden plekje in en wordt gemakkelijk over het hoofd gezien. Reden waarom onze rijst wel eens in het zonnetje gezet mag worden.

Er staan bij ons in de winkel drie soorten rijst. De eerste en langst bekende is Pandan rijst. Deze traditionele Thaise rijst heeft van nature bij koken een geur die lijkt op die van de pandan palm, vandaar de naam. Deze droogkokende rijst heeft een mooie, lange, witte korrel en komt uitstekend tot zijn recht in Oosterse gerechten.
De rijst wordt biologisch verbouwd door bijvoorbeeld de rijstboeren verenigd in de Progressive Farmer Association in Ubon.
Daarnaast hebben we zilvervlies rijst. Ook dit is Pandan, maar dan minder gepolijst, zodat de vitaminen, vezels en mineralen van de buitenzijde nog aanwezig zijn (o.a. vitamine B complex), die zilvervliesrijst extra gezond maken. En deze is nog heerlijk geurig ook en heeft dezelfde herkomst als de vorige.
De derde rijst is Basmati rijst, afkomstig van Noord India. 'Basmati' is het Hindi woord voor geurig. Deze rijst groeit aan de voet van de Himalaya bergen. Is niet biologisch, maar de Fair Trade labeling vereist wel bescherming van de omgeving, tegengaan van monocultuur, dus bevordering van duurzaamheid.
Basmati rijst heeft een lange korrel, die bij koken in de lengte uitzet en daarbij nog wat minder vocht opneemt dan Pandan rijst.
En om de prijs hoef je het niet te laten: gerekend naar voedingswaarde is het zeker niet duurder dan biologisch geteelde aardappelen.

Openingstijden

Maandag

: 9.30 - 17.30

Dinsdag

: 9.30 - 17.30

Woensdag

: 9.30 - 17.30

Donderdag

: 9.30 - 17.30

Vrijdag

: 9.30 - 17.30

Zaterdag

: 9.30 - 17.00

Zondag

: gesloten